2014. február 15.

The Wolf Children Ame and Yuki

Sziasztok!
Ez alkalommal a The Wolf Children Ame and Yuki-t (Ookami Kodomo no Ame to Yuki) szeretném nektek bemutatni, vagy ahogy én hívom a "Farkasgyermekek"-et. Ez az 1 részes movie Hosoda Mamoru rendezésében a Studio Chizu által került bemutatásra 2012-ben. A rendező neve sokaknak ismerősen csenghet  a One Piece, a Digimon Adventure, vagy éppen a Summer Wars miatt.

 
A történetről (SPOILEREKKEL!) 
A jelenkori Japánban járunk, mindenki teljesen átlagos életet él. A régi legendák misztikus lényekről (pl. farkasemberekről) sokak számára idejétmúlt meséknek tűnhetnek, így volt ezzel főszereplőnk, Hana is: élte az egyetemisták rohanó életét, mígnem megismert egy titokzatos idegent, akibe beleszeretett. A férfiről hamarosan megtudjuk, hogy ő az utolsó farkasember. A fiatalok szerelme tovább folytatódik, mintha mi sem történt volna, a fiatal pár összeköltözik és két csodálatos gyermekük születik, Yuki és Ame. A csöppségek születésének örömét beárnyékolja édesapjuk váratlan, tragikus halála. A két kis porontyban szintén ott csörgedezik a farkasvér, az anyukának nem kis nehézségeket okozva ezzel. Kezdetben maguk a gyerekek sem tudják eldönteni, hogy farkasok vagy emberek: hamar feltűnik a szomszédoknak, hogy a kis lakásból hol babasírás, hol farkasvonyítás zengi be a környéket. Természetesen senki sem tudhat a titokról, ezért Hana eldönti: kiköltöznek egy hegyoldali kis faluba, távol minden nyüzsgéstől. Az elhagyatott, szinte düledező házat hamar otthonos környezetté varázsolják. Az örökmozgó kislány, Yuki teljesen odavan az új környezetért, míg a félénk, visszahúzódó Ame kicsit zárkózottabb, és gyakrabban szorul édesanyja segítő és óvó kezeire, mint nővére. A kezdeti nehézségeken együtt felülkerekednek, a csöppségek pedig lassan felnőnek. Yuki kezdettől fogva szerette az iskolát, mert gyorsan beilleszkedett, és sok barátot szerzett. A cseperedő lány emberi mivoltát helyezi előtérbe és folytatja tanulmányait.  Ezzel szemben Ame
hamar otthagyja a sulit és helyette az hegyi erdőben leli meg igazi énjét, 10 évesen otthagyja a falut és ízig-vérig farkassá válik. Hanában mindig is ott motoszkált a tudat: egyszer el kell engednie gyermekeit és hagyni, hogy a saját útjukat járják, de sosem gondolta volna, hogy a csöppségek szinte szempillantás alatt fognak felnőni. 

    
Véleményem: A film egyes részeinél érezhettek egy kis deja-vu érzést, főleg mikor Hana megtudja, hogy a szerelme farkasember. Számos animében/filmben találkozhattunk már ezzel (nekem főleg a Twilight ugrottbe róla), ennek ellenére a Wolf children olyan szinten elvarázsolja és a képernyőhöz szegezi a nagyérdeműt, hogy alig tűnik fel neki a sablonosság. A varázslat főként az olyan elemeknek köszönhető, mint a közönség által megkedvelt apa korai, tragikus halála - amikor Hanával együtt mi is egy kicsit megremegünk belülről, ezzel felkeltve az érdeklődésünket, mi lesz ezután szerepnőinkkel. Ott van még a nagyvárosból vidékre való költözés és az ezzel járó nehézségek, az új környezethez való alkalmazkodás - számomra megunhatatlan motívum! Valamint a farkasgyermekek belső vívódása az identitásukról - avagy a farkas és az emberlét kettőssége. Az anime nézése közben az embernek akarva-akaratlan feltűnik néhány tanulság, amiket a rendező minden bizonnyal tudatosan formált bele a filmbe. Ilyen például a család fontossága és az édesanya nélkülözhetetlen szerepe, az ígéreteink megtartása, és hogy a kemény munkának előbb vagy utóbb megvan a gyümölcse. A film hangulata olyan, akár a való életben egy optimista fiatalé: jó és rossz dolgok egyaránt történnek, mégis többségben van a jókedv, a nevetés és a jövő iránti remény. A végkifejlet is a való életet tükrözi: a világ változik, fejlődik; a gyermekből önálló felnőtt válik, aki a saját útjára tér.  
Hosoda Mamoru csodálatos történetét kiegészíti a szemet gyönyörködtető grafika! A természetközeli tájak,
az eső, a hó épp olyan szépen kidolgozott, mint a tokiói panelházak.

Összegezve, az anime kitűnő szórakozást nyújt kicsiknek és nagyoknak, főleg azoknak ajánlom,
akik drámai, életszagú, de letisztult történetre vágynak egy kis sci-fivel megbolondítva, aranyos, szeretni való szereplőkel. A gyönyörű, igényes grafikai megvalósítás pedig mindenképpen plusz pontot ér!





Ennyi lett volna az anime bemutatása, remélem tetszett! Ha felkeltette az érdeklődéseteket, nézzétek meg, Animeaddicts-on is fent van magyar felirattal. :)
További szép hétvégét! ^^


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése